Hitchhiking tips


В един от нашите пътеписи вече загатнахме за основните „правила” при пътуването на стоп. Сега нека се опитаме малко да разширим темата…


Защо да пътуваме на стоп? 

1. Защото е евтино.

Дори и хората, за които пътуването на стоп е начин на живот и философия няма как да не признаят, че едно от многото предимства на този вид пътуване е това, че е евтин начин да отидеш някъде, нещо повече – на стоп можеш да стигнеш много далеч.  

2. Защото срещаш нови хора. 

Това наистина е чудесен начин да завържеш нови контакти. Дестинацията Прага-София на стоп ни даде 14 нови познанства. Мислите ли, че ако бяхме хванали самолета щяхме да имаме шанса да опознаем толкова много и различни хора? 
Хората, които качват стопаджии обикновено са доста комуникативни, любопитни. Защо спират? Хиляди причини: защото някога и те са били стопаджии като теб, защото животът им е скучен и имат нужда от малко разнообразие, защото са самотни, защото им предстои дълъг път и се опасяват, че може да заспят зад волана, защото искат да чуят твоята история или да ти разкажат нещо от своята. Важното е, че в повечето случаи те наистина искат да ти помогнат. 

3. Защото никога не знаеш какво ще ти се случи. 

Е, някой от вас сега може да каже, че това не е особено голям плюс… Но удоволствието от това, че нямаш графици, разписания, планове, които да следваш е наистина огромно! 
Нещата се получават съвсем естествено като има само едно единствено правило – да имаш ВРЕМЕ. Ако бързаш, ако знаеш че трябва да стигнеш от точка А до точка Б в точно определен момент, то удоволствието от стопа се губи. Трябва да имаш време, за да можеш да му се наслаждаваш. 
Пътуването наистина се превръща в едно приключение. Не знаеш къде ще се събудиш сутринта, не знаеш къде ще бъдеш на следващия ден… Когато хванахме първия си международен стоп хората, които ни качиха ни предложиха да пътуваме с тях до Монголия. Трябваше да се връщаме у дома, затова отказахме, но ако бяхме казали „да”, какво ли щеше да се случи?:)

4. Защото ти избираш къде да спреш. 

Винаги можеш да си вземеш самолетен билет от София и да се озовеш директно в Лондон например. Но не ти ли се иска по пътя да разгледаш и Загреб, Кьолн, Брюж? Ако пътуваш на стоп това е толкова лесно:)

5. Защото се чувстваш свободен. 

Имаш една раница на гърба си и само трябва да си харесаш място на картата. За теб вече няма граници. По-малко зависим си отвсякога. Всичко е непредвидимо и въпреки това чувстваш, че всичко е в твой ръце. Ти избираш кой път да поемеш. 

Как да пътуваме на стоп?
(13 съвета за стопаджии)

1.Багажът.

Много е важно да прецените всяка една вещ, която слагате в раницата си. Ако се колебаете дали да вземете нещо или пък смятате, че едва ли това ще ви е необходимо: по добре го оставете. 

2.Вода. 

Когато тръвате да стопирате задължително трябва да носите със себе си поне 1 L вода. 

3.Табели. 

Вземете си кадастрон и хубав черен маркер. Когато наближаващата кола види името на града, което сте написали  на табелата, може да се окаже, че дестинацията ви съвпада напълно с тази на шофьора. Това прави хората по-спокойни и определено има силно психологическо въздействие върху тях. Освен това показва, че сте сериозен стопаджия, а не сте застанали на пътя просто, за да помахвате с ръка на преминаващите коли. 
При изписването не забравяйте да пишете с големи, печатни и удебелени букви, които да се виждат отдалеч. Може да нарисувате усмивка или нещо друго, което да добавите към текста. Бъдете оригинални. 

4. Дрехи. 

Трябва да си готов и за студ и за жега. Дрехите ти трябва да са със светли цветове, така че да привличаш внимание (все пак недейте да изглеждате  като избягали от цирка) ;) 
Важно е да си чист и спретнат (никой не иска да качва клошари в колата си). 

5. Място за стопиране.

Много е важно къде ще застанеш, за да стопираш. От това в голяма степен зависят шансовете ти някой да те качи. Първото важно правило е да застанете на безопасно място, така че шофьорите да могат да ви видят отдалеч. 
Ние използваме сайтът на Hitchwiki, който се оказа изключително полезен. Там може да се намерят карти с отбелязани точки за стопиране на тях и подробни обяснения как да се стигне до изхода на даден град. 
Трябва да се има предвид, че навскъде е забранено стопирането на магистрала (това, че на Балканите не зачитаме никакви правила не значи, че и в Европа е така). За това трябва да си ориентиран винаги къде е най-близката бензиностанция, паркинг или отбивка където е позволено да се стопира. В противен случай може да разчиташ на бързите реакции на местната полиция. А ако ти напишат някоя от техните глоби със сигурност пътешествието ти ще има преждевременен край.  

6. Жестове.

Всички знаем класическият знак, с който стопираме на пътя. Но опитайте да вдигнате палец някъде в Гърция, Сардиния или южните части на Италия и ще разберете, че не сте на прав път (смятат го за обида). Винаги бъдете информирани за тези неща. 

7. Поведение на пътя. 

Може и да не е приятно да висиш на тази бензиностанция вече 5 часа, но това по никакъв начин не трябва да се отразява на ентусиазма ти. Продължавай да се усмихваш и не се отчайвай. Нали за това си стопаджия, защото за разлика от другите ти имаш цялото ВРЕМЕ на света;)

8. Маршрут за деня. 

Избирайте си маршурти от по 300-500км. на ден. Преценявайте нещата така, че да не замръквате на пътя. Освен, че ще бъде по-трудно да ви забележат през нощта, стопа може да бъде доста по-опасен (ако сте жена) или хората ще бъдат доста по недоверчиви към вас (ако сте мъж). 

9.Карта/GPS. 

Ние използвахме мобилен телефон с GPS навигация. Голямо предимство! Разбира се и добрата стара карта ще свърши работа. Важно е да имате ориентация къде се намирате във всеки един момент. 

10.Internet. 

Когато пътувате на стоп винаги се налага да проверявате много маршрути, карти и т.н. Когато използвате системата на Couchsurfing също е добре да имате достъп до профила си. 

11. Опасните шофьори. 

Навън вали проливен дъжд, а вие се движите с 120 км/ч при пълното съзнание, че всеки следващ завой може да ви е последният. 
Качвате се в нечия кола и минути след това осъзнавате, че от шофьора се носи аромат на добре отлежало уиски...
Незабавно намерете начин да слезете от колата. Кажете, че не се чувствате добре, поискайте да отидете до тоалетна на първата бензиностанция, която срещнете по пътя си, кажете, че имате промяна в плановете си, просто намерете начин да се измъкнете живи и здрави, преди да е станало твърде късно. 

12. Често срещани грешки. 

Неясна комуникация. 
Искате да отидете на юг, а накрая се озовавате някъде много, много на север. Поинтересувайте се закъде пътува човекът преди да се качите. Говорете ясно, за да избегнете лошите изненади накрая. 

Надценявате възможностите си. 
Когато например тръгвате да стопирате много късно следобед или пък избирате твърде дълги дистанции, които искате да вземете в рамките на един ден. 


Приемате съветите на шофьора. 
Не сте сигурни къде точно ще бъде добре да слезете и приемате предложенията на шофьора (който е стопирал последно преди 20 год. когато е бил на 19). В 9 от 10 случая ще се убедите в това, че вашият спътник може и да е добър шофьор и да знае къде отива, но вие сте експерт-стопаджията. 

Пропускате пътни знаци. 
Пътуването на стоп изисква бързи реакции когато се качвате на дадено превозно средство или се налага да сменяте такова. Понякога се случва да забравите за дадено място, което преди това сте отбелязали на картата като добро за стопиране или загубвате представа къде точно сте в момента, увлечени в разговори. Не разпилявайте багажа си и го организирайте така, че да ви бъде удобно да слезете бързо във всеки един момент. Когато слизате не забравяйте да погледнете дали не сте забравили нещо в колата. 

Обсъждане на спорни теми (политика, религия, секс)
Някои шофьори може да настояват да споделят с вас своите разбирания относно политическите си пристрастия, религиозните си убеждения или сексуалните си наклонности. Това са теми, които могат да разбунят доста страсти. Колкото и нелепи или крайни да са техните разбирания, не се поддавайте на провокацията и проявете дипломатичност. 
Както е казал нашият любимец Дъглас Адамс: „ Известно е, разбира се, че безотговорните приказки могат да струват живота на човек, но цялата сериозност на проблема невинаги се осъзнава.”

13. Бъди щастлив когато достигнеш крайната цел.

Спестил си пари, срещнал си някой нов човек, имаш нова история и си натрупал опит:) 


Comments

ourtrips said...

Супер полезна статия

Post a Comment