Lefkada Fast Guide



Бързият ни наръчник за това къде да прекараме топлите месеци идва с малко закъснение, но какво по хубаво да си спомним за топлото лято, изпълнено с тюркоазено сини води, безкрайните плажове и студените фрапета на остров Лефкада точно по време на коледните празници.


Лефкада е гръцки остров в Йонийско море. Той е третият по големина сред Йонийските острови и е разположен над Кефалония и Итака. Името на Лефкада (означава "бяло") идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова. Град Лефкада е столицата на острова.
Известен с красивите си плажове, живописните гледки, с добрите условия за сърф и гмуркане и кристално сините си води, островът ни спечели и с това, че до там може да се стигне с кола. Не са ви нужни фериботи.


Разстоянието от София до Лефкада е около 700 км. Ние навъртяхме доста повече, тъй като искахме да обикаляме и  да откриваме различни плажове всеки ден. Обиколката на целия остров е около 35 км, което го прави идеално място за разходки. Това, което е добре да знаете е:
1. GPS-а е абсолютно безполезен из малките улички на селцата.
2. Пътищата са тесни, с голям наклон на места, а понякога разминаването с друг автомобил се превръща в истинско изпитание.

Всичко тези неща обаче си струват усилията ви, тъй като Лефкада е идеалното място за почивка.
Относно настаняването на острова може да разчитате на доста къмпинги, вили, които се отдават под наем или отделни апартаменти. Цените са достъпни и може да си организирате всичко сами без да поверявате лятната си отпуска на туроператори.

Ние не бяхме запазили нищо предварително. След доста обикаляне решихме да отседнем в южната част на острова, в селцето Василики.
Къмпинг „Василики“ предлага добри условия за почивка, като цените варират между 12-15 EUR на човек за нощувка (това включва и ползването на паркинг).


Плажът на Василики е спокоен и доста каменист (което между другото е валидно за всички плажове в този регион). Специфичното за него е, че тук можете да видите повече сърфове, отколкото шезлонги. Това място е рай за сърфистите. Нещо като Есауира, само че без камилите ;)



Решихме, че това ще е базовия ни лагер. Разпънахме палатката и още на другия ден почнахме да обикаляме острова. За 7 дни успяхме да видим едни от най-известните плажове за региона, както и други, не толкова популярни.
Ето я и нашата лична класация за 5-те най-добри плажа на Лефкада.
Като казвам „лична класация“, искам да уточня, че това са местата, които ние сме предпочели според нашия индивидуален опит и лични критерии, които не е необходимо да съвпадат с други лични такива, както и с официални класации, направени след събиране на множество мнения от туристи.

5. Гиалос. Посетихме Гиалос последния ден преди да си тръгнем от Лефкада. Дали защото беше вече късен следобед и повечето хора си бяха тръгнали или по принцип мястото носи в себе си тази атмосфера не знам, но Гиалос ни хареса със спокойствието си, с това че можеш да останеш насаме с мислите си.  Дългата плажна ивица ви дава възможност за дълги разходки, кристално синята вода се разбива на къдрави дантели в скалите, а слънцето благосклонно гали кожата. Номер 5 заслужено заема Гиалос.


4. Порто Кацики. Ако се поразровите ще откриете, че Порто Кацики всъщност оглавява много класации за най-добрите плажове на Лефкада. Да, безспорно това е един от най-красивите плажове на острова, но ние го поставяме на 4-то място, поради комерсиализирането му. Синьото тук е направо безумно синьо, отгоре гледката е спираща дъха, но акостиращите през половин час кораби, които предлагат дневни круизи изсипват тълпи от хора, които остават за по 1-2 часа и след това се втурват обратно на палубата под звуците на сигнална свирка. Това създава доста голяма суматоха и определено не ми допадна. За пореден път се убеждаваме в това, че най-рекламираните и препоръчвани места определено не са най-добрите.




3. Катизма. Разположен в близост до селцето Агиос Никитас, плажът Катизма разполага с тюркоазено сини води, сравнително фин пясък, а местността е обградена от величествени скали. Ако искате да се наслаждавате на цялата гледка от птичи поглед може да пробвате дори и летене с парапланер. Поне това видяхме ние, докато мързелувахме на шезлонгите :)




 По повод на пясъка по плажната ивица е хубаво да знаете, че камъчетата навсякъде тук са доста едри и понякога се стъпва доста трудно, особено ако не си свикнал с твърда почва под краката си или пък ако си свикнал с финия пясък по нашето черноморие. Заради това, а и заради опасността от морските таралежи виреещи из тези ширини, които е възможно да ви нанесат тежка травма е препоръчително да носите специални обувки за влизане в морето. Не са скъпи, а пък ще ви спестят много главоболия.

2. Егремни. 350 стълби до рая. Плажът известен с множеството стъпала, по които се слиза е истински рай. Като изключим едно схлупено барче със сламен покрив в единия край, тук няма нищо. Няма хотели, къщи, заведения, вили.
Популярността на мястото нараства с всяка изминала година, така че не можете да се надявате на усамотение, но Егремни определено си струва. Няма я онази суматоха, която цари в Порто Кацики.


Бял пясък. Слънце. Величествени скали. И пак онова ослепително синьо, докъдето ти стига погледа. Егремни е перлата на Лефкада.





1. Агиофили.  Най-хубавите неща се случват, когато не ги очакваш. Така открихме и Агиофили. Само на няколко километра от Василики, до плажа се стига по черен път, нека по-добре да го наречем камениста пътека. В един момент ще се наложи да оставите колата и да продължите пеша, тъй като е невъзможно да се стигне с автомобил до самия плаж. Няма паркинг. Няма и табели. Или поне не официални такива. За ориентир ползвахме знаците, оставени от някой находчив турист или местен.


И както си вървяхме през каменистата пътека изведнъж пред нас се откри малко плажче, обградено от скали. Белите камъни по брега се преливаха в тюркоазеното синьо и прозираха под него. От скалите виждах дъното на морето като през увеличително стъкло. Останахме поразени.
Докато слизахме по стълбичките към плажа, питах едни хора за името на мястото. Агиофили? Никога преди не го бяхме чували. Но със сигурност ако някога пак решим да пътуваме до Лефкада, повярвайте ми, това ще е първия плаж, който ще посетим отново :)







Comments

Post a Comment